histories about Barcelona

How about to do a guided rout around Barcelona in bicycle, seeing some of the most famous monuments and buildings, and parks all around the center and the north of the city, with the company of gentle neighbours near your hostel, and hearing small histories about the past of this places you visit?

IF YOU NEED SOME HELP FROM ALL THE TRIPS EXPLAIN IN THIS BLOG, CALL US AND WE HELP YOU (695 87 18 05)

lunes, 15 de octubre de 2012

MIT Manlleu i etnogràfic Ripoll


15-9-202


Com ja he escrit en altres posts d´aquest mateix lloc virtual d´expressió personal sobre les meves experiències, la xarxa de museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, és una de les millors ensenyances que un pot tenir sobre com es vivia en torn a les antigues fàbriques de riu de principis segle passat.

Aquesta vegada dedicaré les meves línies a parlar de dos més d´aquests museus; un dedicat a la filatura de cotó en torn del Canal Industrial del Ter, origen de la industrialització de Manlleu, "Can Sanglàs", i un altre, vestigi de l´antiga farga de ferro catalana a Ripoll, la "Farga Palau", i el Museu Etnogràfic, que van desenvolupar visionaris de la comarca allà pels anys 20 del segle passat, per mostrar pistes i records vitals, de la  gent del camp i les masies arreu el Ripollés, l´Osonés i el Pirineu.

La ruta va ser introduida en la llista de petits events de la pàgina "uolala.com", de la molt estimada Marta Gimeno, emprenedora de les relacions interpersonals, que té una pàgina maquísima a internet per posar en contacte grups de gent amb ganes de passar-ho bé, fent aficcions comunes de tems lliure, per Barcelona, Madrid, Bilbao, etc.

Doncs amb els "uolaleros", com jo dic, pel seu preu suposo, que era de 25 euros per persona, 10 pel bitllet combinat d´anada i tornada de  Barcelona a Manlleu en RENFE amb visita al MIT inclosa, 5 pel bitllet de pujada de Manlleu a Ripoll, i 5 de baixada, més 4 del museu etnogràfic, no va tenir éxit, però amb la familia sempre s´hi pot comptar, i així ens vam ajuntar cunyats, sobrina i dona per fer la ruta malgrat tot el dia estipulat per fer la ruta.

vam començar el camí baixant a les nou del matí a l´estació de RENFE de plaça Catalunya, allà vam comprar els bitllets combinats del MIT de Manlleu al punt d´informació, i amb molta traça i bona presa vàrem agafar el tren de les 9.41, en cap de setmana, cap a la Tor de Quer, arribàrem a Manlleu cap a les onze, i a les 11.30 tocades, després d´una bonica passejada per la vora del riu Ter, que baixava brut i arremolinat, arribàrem a la porta del MIT (Museu Industrial del Ter).

passeig del riu TER


Canal Industrial del Ter


GR-274

rentadores de les antigues filadores de cotóentrada museu MIT


El MIT ofereix una ruta de descobriment a través de les seves tres plantes, dedicades a glosar la vida de les fàbriques tèxtils de riu, durant la definitiva industrialització de Catalunya.  Des de l´arribada de la matèria prima, el cotó, de la llunyana Amèrica, fins la seva manufactura primera, com es veu al video que hi ha a l´entrada, en que unes dones estiren amb estris la flor de cotó, i després el filen per fer cordes amb rodes i estenedors.
Després, es clar, el MIT explica quina era la força que feia moure embarrats i politjes per poder fer girar cardes automàtiques, filadores i teixidores, amb les quals es va poder endegar aquest fenòmen de la producció masiva de teixits a tota Europa, en aquest marc de riu, de camp, d´aigua, únic a Espanya i que, també, en el seu marc estratègic de estar a mig camí de tot arreu, Catalunya va ser com sempre, pionera.
Amb la conservació de l´antiga turbina "Fontaine", el MIT ha sigut pioner en el seu fons museogràfic dins la cadena dels museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, és l´única turbina de riu primitiva que va produir força motriu per moure fàbrica al voltant del riu Ter, juntament amb les seves set germanes.
LA DEMOSTRACIÓ DE COM FUNCIONAVA sorprén per la seva senzillesa, però es, amb molt, espectacular veure quina força pot portar un corrent quan li deixen camí lliure i el cabal creix.
Més endavant l´exposició fa un repàs dels empresaris de l´època que van fer fortuna amb la industrialització del Ter; com la familia Roca, manyans de reparació de maquinària tèxtil, que van fundar la famosa fàbrica de Gavà, dedicada a la construcció de radiadors i sanitaris, en Francesc Putget, empresari tèxtil de les "Tres Fàbriques", la familia "Russinyol", amb el seu fill Santiago, pintor del "Cau Ferrat" de Sitges, propietaris de "Can Remisa", i en Josep Serra i Sió, propietari de Serra S.A., constructor de filadores continues, que era considerada una fàbrica per treballar tota la vida.

Fàbrica dels Russinyol

Al pis segòn, després de saver que la fàbrica es diu "Can Sanglàs" per la seva activitat com a seu de la famosa marca de motocicletes, trobem una video explicatiu, en una sala amb dos maquetes molt belles, molt entretingut, en el que una teixidora ja entrada en anys, explica com va ser la seva infantesa; coneixem de primera mà, com si fós un conte narrat amb imatges representatives, la vida als voltants del Canal Industrial (els petits horts, la jornada de feina, el menjar diari, l´escola, els diumenges de descans, la bugada i les petites coses que formaven la vida dels treballadors.
maqueta dels tallers Bracons i Riera de Roda de Ter
Per acavar una mostra etnogràfica d´objectes, com mobiliari de l´antiga escola de la fàbrica, fotografies de treballadors a la sortida de la jornada i en cap de setmana, tots mudats, pendolls de coral de Clavé, radios i estris de la vida quotidiana dels habitants de Manlleu al 1900, etc.
La planta de dalt, es recomanable conèixer com funciona els dies que es fa la ruta guiada pel riu, que de ben segur sirà molt educativa, diumenges de mes amb activitats alternatives per no ser reiteratiu.
Al sortir, donar les gràcies als nois que fan de guies del museu, i que de ben segur estaràn encantats de servir-nos en el que vulguem, per cert!, no és la noieta del video la mateixa que surt de petita en el video de la primera planta?.

A la sortida menjar de picnic al voltant del riu, i en cop de baixar donant un passeig de 7 kms. fins a Roda de Ter, al voltant del GR-210 (de Manlleu a Sau),  pujada a l´estació un altre cop per agafar el tren cap a Ripoll de les tres de la tarde.

A les 15.45 hores ja hi eren a les portes de la "Farga Palau", a prop de la plaça Nova i del riu Freser, que no vam poder visitar per dintre, però que segons la gent del museu etnogràfic es força interessant, allà es conseven força peces resultat del treball dels martinets colpejant sobre la masa de ferro roent, de coure i llautò a més, encara que el que si vam poder fer es veure els martinets que repicaven el ferro roent, la roda de molí i un video explicatiu que vaig baixar-me per youtube dies abans.  Per fer-ho només cal reservar visita per grup, a 40 euros tota la colla, més informació al Centre d´Informació de Turisme de Ripoll, a més s´hi poden fer visites guiades en torn al ric patrimoni cultural medieval del Monestir de Santa Maria.


Farga Palau al fonsMonestir Sta Maria Ripollmuseu etnogràfic
L´última visita quedava reservada al museu etnogràfic, que esta just al costat del monestir de Santa Maria, dintre de l´antiga esglèsia de Sant Pere (segle X).   Els seus encarregats, molt amables, ens van fer descompte familiar i ens van donar una horeta per veure tota la instal.lació i el fons de records i objectes que parlen de com era la vida al Ripollés al segle XX i XIX, recollits tots ells per l´historiador Tomás Raguer i els seus col.laboradors. Molt maca la colecció d´armes de martinet del segle XIX, la colecció d´objectes de treball de ferro que va donar renom a la comarca al seu temps, la de ex-vots i la de roba d´època, tot un seguit ja molt difícil de trobar in situ.

http://www.davinci-systems.es/ripoll/ripollmu.htm

També molt maca la recopilació de llegendes a la vora de la llar de foc més llarga que he vist en ma vida, i el video explicatiu de la gestació del museu, remodelat el 2011, i amb la seva pàgina web ja a poquet de començar a difondre el seu interessant fons, que us recomano visiteu, si esteu a Ripoll i a la seva plaça de Santa Maria.les llegendes de la primera planta

riu Freser

maqueta farga

final de l´aventura

La tornada va ser llarga, però la diada va valdre la pena, us recomano agafar el bitllet combinat R3 de RENFE i el MIT de Manlleu i acavar la visita amb una passada a veure el poble a on resta enterrat Guifré el Pilós, que es a dins del Monestir de Santa Maria de Ripoll, i que es pot visitar per 3 euros cap adicionals.

viernes, 12 de octubre de 2012

visita Pabellón República
GENT DEL BARRI D´HORTA I DE TOTA BARCELONA,..........


Si us ve de gust fer una visita guiada per Pavelló més emblemàtic del barri, tenim una visita guiada programada pel dia .....

23 d´octubre de 2012 a les 10 del matí.


CONTACTE.-
sortida proposada a la pàgina www.uolala.com
o truqueu al 695871805

Ens mostraràn el fons bibliogràfic de la biblioteca Republicana, amb fons privat i cartells rescatats del seu amagatall de Cervera, i el lloc on va ser exposatper primera vegada el Guernica, juntament amb obres de Calders, Miró, etc.


Històries de la República........En España estabamos en plena Guerra Civil, Barcelona estaba siendo bombardeada desde febrero del 37, y Guernica lo fue el abril de aquel mismo año, pero Europa estaba tranquila, en proceso de desarme, si
Alemania consentia en entrar en el Tratado, pero a cambio atravesando una crisis económica importante, y en ese contexto Paris organizaba su septima expo Universal dedicada a las Artes y a los nuevos avances
científicos de la época.

Para España era una nueva oportunidad para que el Estado Republicano, esta vez, pudiese mostrar lo mejor del pais al lado mismo de la torre Eiffel, construida el 1900 para la primera Expo de la ciudad.

En aquella ocasión el GATEPAC i el GATPAC, grupo de arquitectos formado por los mejores profesionales del pais en pro de un desarrollo arquitectónico estatal y catalán, y que estaban desarrollando el racionalismo de La Bauhaus y Le Corbusier, en obras como la Casa Bloc del barrio de Sant Andreu, o el dispensario antituberculoso del Raval, tenian el encargo, dedicado a Josep Lluís Sert, de construir el pabellón de la República.

La Expo se desarrollará del 25 de mayo del 37 al 25 de noviembre, mientras en la linea de frente las tropas nacionales se acercaban a Madrid y pensaban en liberar el alcazar de Toledo, y fue todo un éxito.

El pabellón español al final se construyó en muy poco tiempo, con materiales secos y perfileria metálica, diseñado por Luis Lacasa y el mismo Sert, siguiendo inspiración de las construcciónes tipicas del pais, con habitaciones de reducido espacio reunidas, pero volcadas hacia el exterior marcado por un patio común.

Patio para el cual se encargo a Picasso, residente en Francia por aquel tiempo, que pintase el Guernica como motivo artístico visible en la pared opaca de su lado cerrado, cuadro magnífico que fue una sensación en la época, por el sufrimiento que reflejaban las caras y el hecho de que un pais fuese bombardeado desde el cielo por primera vez en la historia de los conflictos bélicos, junto a la fuente de mercurio de Alexander Calder.

En los dos pisos superiores, y en su interior cerrado, iluminado a través de los cuadrados de pavés hidráulico translucido, las esculturas artísticas de; Julio González ("La Moreneta"), Alberto Sánchez, escultura de la entrada del pabellón ("El pueblo español tiene un camino que conduce a una estrella"), poemas de Federico Garcia Lorca,  murales de Joan Miró en el rellano de la escalera de acceso ("El payés catalán en revolución"), esculturas de Picasso, Pérez Contel, Francisco Pérez Mateos, etc., todo ello pagado por el gobierno de Juan Negrín, y comisariado por Jose Gaos, filósofo; Joseph Renal, pintor y Max Aub, escritor.

Un éxito de nuestro pabellón en guerra, en el 1937, situado junto a dos de las mayores potencias económicas de la época en Europa, ya que se construyó a orillas del Sena, a la sombra de los pabellones de la Alemania nazi y la unión soviética, y que pasará a la historia vivo, ahora reconstruido en el barrio de Horta de Barcelona, desde el 1992 por Espinet/Ubach y J. M. Hernández Leon.situació


links interesantes para consultar.

http://www.expositions-universelles.fr/1937-exposition-internationale-paris.html

http://theedwardians.blogspot.com/2011/11/1937-international-expo-paris-in-color.html

http://lartnouveau.com/art_deco/expo_art_deco_1925.htm

ruta Vall Hebrónrecorregut:
9.45 hores.- quedem a la sortida de la parada de metro de MUNDET, costat muntanya.


foto cortesia de SEO-Barcelona, més info....
En el Grup Local SEO-Barcelona realizamos varias actividades, entre las que podemos destacar:
  • Salidas ornitológicas y naturalistas
  • Anillamientos y Censos de aves
  • Charlas divulgativas
  • Charlas de viajes ornitológicos y naturalistas
  • Cursos de indentificación de aves, de iniciación a la fotografía de naturaleza 
  • Y cualquier cosa que tenga que ver con el apasionante mundo de las aves.
De momento, disponemos de local para realizar varias actividades y reuniones, en la Delegació de Catalunya de SEO/BirdLife que se encuentra en:
Carrer Múrcia 2-8, local 13 interior - 08026 Barcelona  -  Tel/Fax  93 289 22 84


10.00 hores.- comencem la visita al park del laberint, entrada lliure.
pujada a la font de la marquesa

al centre hem d´arribar!, si senyor!
         

11.30 hores.- sortida park

11.30 hores.- comencem el passeig per tal de veure;
-comentarem històries al voltant de la CASA GALLART i el seu magnífic JARDÍ,
30´

foto del bloc del TRAM


-pujarem a l´ermita de SANT CEBRIÀ tot caminant per l´antic camí de Collserola (porteu calçat còmode)
20´foto del sr. Joaquin Terres,
http://joaquinterres.madteam.net/relatos/2011-09/collserola-la-ruta-de-las-ermitas/

-visitarem alguna FONT activa de LA nostra serra barcelonina, 
-farem un passeig pel barri de MONTBAU (l´any passat va fer 50 anys), 
15´

-anirem al turó a on s´aixeca l´antiga ESGLÈSIA DE SANT GENÍS, i mirarem l´hora en el seu rellotge de sol, si tenim sort podrem accedir per veure el seu rera-altar, amb una bonica pintada al.legòrica amb temàtica cristiana, -situarem en la muntanya i explicarem la història del MONESTIR DELS JERÒNIMS D´HORTA, i farem L´ESMORÇAR en la plaça de l´esglèsia (porteu bocata i aigua)
30´

     
-admirarem CAN PITEU, CAN SOLER i CAN FIGUEROLA (casa museu restaurada del segle XV, té un petit museu de pintura i un racó amagat visitable). 
1h.


-i acabarem al davant del PATRONAT RIBES, amb la seva història tràgica.

14.15 hores.- final ruta i acomiadament a la parada de metro de Vall Hebrón.

I AL FINAL UN MATI MOLT AGRADABLE!!, gracies a totes per ser amb mi en aquesta aventura: Carme, Mari, Magda, Rosa, Leiran y Sara.....


ruta MontjucMUSEUS MONTJUIC I MOLINO BURLESQUE

1.- recollida 15.30 a l´HOTEL RENAISSSANCE FIRA

2.- visita MNAC 16.00-18.00
visita guiada?

3.- visita CAIXAFòRUM 18.30-19.30
expos actuales

4.- visita POBLE ESPANYOL 20.00-21.30
5.- funció FONT 22.00-23.30
foto

6.- funció MOLINO 23.59-1.00
foto funció octubre

preu: 4 + 15 + 15 = 34 €

jueves, 11 de octubre de 2012

routes from Horta to Colon

               ROUTES FROM HORTA TO COLON
 

 
             in the summary of the content of the page you will find the next excursions

we are one association that provides tourist routes around Barcelona, and
cities around, to serve the customer 
the best experiences in its travels.

You can see and find one route with
the taste of amusement that you want to enjoy in the relation with the ...
-patrimonial heritage (industrial and
relation buildings)

-monuments and special hidden places, -civil war places, -parks and mountain.

   
you can find me in the website..........


SOME OF THE MOST HIDDEN PLACES THAT YOU CAN FIND IN BCN!!!!, and we can show you!!

Republic Pavilion in expo 1937 Paris
neighbourhoods instead the center

rural spaces in the city


ancient landscapes

Cosmocaixa museum
Montjuic Olimpiades
Gracia neighbourhoodCollserola mountain
Special sportive events in BCN 


"Three Turons" walk in the north around Park Guellmilestones and religious spaces


singular spaces in the outside of the city

cleaning women in Horta


water roads in the rural  spaces
around BCN
popular theatres not only Liceo


cemeteries

AND OTHER SPACES FAR FROM BARCELONA THAT WE CAN VISIT BY TRAIN OR BUS.


Monestry  Santa Maria de RIPOLL

Domènech i Montaner out of BCN


others modernism arq.

                                                     MNACTEC museums far

textile industrie in Llobregat river.

NEXT TRIPS......

-ruta MNACTEC
-ROMANIC route
-Outside routes TREKKING   SANT LLORENÇ DEL MUNT
                                               COLLSEROLA
                                               GARRAF
                                               MONTSENY
-history routes in the neighbourhoods    GUINARDÓ
                                                             HORTA
                                                             POBLE NOU (industrial heritage)
-night routes BCN
-ETC.
-CULTURAL VISITS      performances
                                      theatre
                                      arts galleries